Ontmoet duizend dromenmakertjes


Graag brengen wij een nieuw en uniek prentenboek onder de aandacht: Daar wonen 1000 dromenmakertjes. Het prentenboek voor kinderen tussen 2 en 7 jaar werd geschreven door Neerlandica en muzikante Liesbeth Coppens en van prenten voorzien door kunstenares Anne-Marie Somers. Samen vertellen zij het hartverwarmende verhaal van Ollie, een slaapzandscheppertje dat naar de aarde vertrekt om een oplossing te vinden voor de griezelige dromen die de kinderen wakker houden.

Daar wonen 1000 dromenmakertjes

Ollie woont op de maan. Samen met zijn vriendjes zoek hij iedere nacht het beste slaapzand. Maar op een dag ziet hij dat de kinderen niet meer lekker slapen: ze dromen veel te eng van woeste golven, vuur, zwarte katten, spoken, spruitjesbergen en nog veel meer verschrikkelijks. Daarom besluit hij naar de aarde te gaan en deze enge dingen om hulp te vragen...

“Daar wonen 1000 Dromenmakertjes". Een uniek prentenboek, heerlijk om voor te lezen èn om te geven! Bestel, en steun KiKa!
Groetjes, Ollie, het dromenmakertje in aktie.


Het verhaal

Het verhaal is eigenlijk een bedtijdritueeltje in boekvorm: een mooi slaapliedje brengt de kinderen tot rust waarna ze meegenomen worden door de kleurrijke prenten vol verrassingen en een goed lopende tekst op rijm. Als afsluiting krijgen de kinderen een gezongen toverspreuk waarmee ze hun mooie dromen tot leven kunnen brengen.

Coppens en Somers hebben niet alleen een heel bijzondere samenwerking, ze waren het ook eens over het goede doel dat ze aan dit boekje wilden koppelen. De opbrengst van het boekje gaat namelijk naar KiKa.

Wilt u meer weten over het boek, de makers en de actie voor KiKa? Neem dan een kijkje op deze site. Onder media vindt u o.a. ook de door Venna van den Bosch ingezongen liedjes, kleurplaten en knutselideetjes die thuis en natuurlijk ook op school gebruikt kunnen worden.


Wat mensen zeggen

caret-down caret-up caret-left caret-right
"Sluit naadloos aan bij de belevingswereld van de doelgroep en stimuleert creativiteit van de kinderen"
IngerMarlies Leeuwenburgh, Journaliste

“Wat een prachtig boek! Met zóveel liefde èn professionaliteit gemaakt. Dit is ècht genieten voor de kinderen. Maar zeker ook voor de voorlezers”


In de pers

Een nieuw prentenboekje vraagt de aandacht van onze peuters en kleuters. De bonte, vrolijke prenten spreken kinderen al vanaf ongeveer twee jaar aan. Een voor peuters en kleuters aangenaam vertelritme, in rijmvorm, ondersteunt de tekeningen en voert de kinderen door een verhaal over slaapzand en dromen. Vooral kleuters vinden rijmen heerlijk en proberen misschien wel mee te rijmen.

De zinnetjes zijn wat langer dan wat je veelal ziet bij kinderboeken voor kleine kinderen. Dat stoort de kleinste echter niet en past meer bij de taal waarmee ze in hun dagelijkse wereldje geconfronteerd worden. Voor de kleuters is het boek zo niet te “kinderachtig” en misschien kunnen ze, behalve mee-rijmen, ook nog een of ander nieuw woordje leren.

Dit boekje is geschikt voor kinderen van ongeveer twee tot zes jaar en kan thuis voor het slapen gaan, of gewoon overdag thuis, in een kindercrèche of in de eerste klassen van de basisschool ter hand genomen worden.

Ik feliciteer de dames, auteur en illustratrice, van dit zeer geslaagde kinderboek en hoop dat er nog meer volgen.

Bernadette Kniest-Cambeen, orthopedagoge.


De prenten en teksten

“Daar wonen 1000 dromenmakertjes” is een kleurig prentenboek met prenten van handgeschilderde kunstwerken. De prenten zijn zeer toegankelijk en in een oogopslag is ook voor heel kleine kinderen te zien wat het onderwerp is. Wanneer ze echter rustiger kijken, gaan ze overal leuke en mooie details zien en wordt er een gelaagdheid zichtbaar die ervoor zorgt dat de prenten blijven boeien.

De tekst is metrisch en op rijm. Daardoor is het voor kleine kinderen al mogelijk om de tekst snel te leren en aan te vullen. Er is gebruik gemaakt van een grotere woordenschat. Door het metrum en de rijm, leren kinderen echter in welke context een woord gebruikt kan worden en met behulp van de prenten geven ze na verloop van tijd invulling aan die woorden.

Woorden zijn niet moeilijk op zichzelf: ze zijn bekend of onbekend, lang of kort, logisch of minder logisch in hun schrijfwijze. Door gebruik te maken van de natuurlijke manier waarop wij taal van kleins af aan leren, wordt de woordenschat vanzelf groter. Wij menen dan ook dat volwassenen vaak onterecht bang zijn voor ‘moeilijke woorden’ daarbij vergetend dat kinderen juist plezier hebben in het aanleren van nieuwe klanken en mogelijkheden van de taal.

Die mogelijkheden van de taal worden ook zichtbaar gemaakt in het zorgvuldig doorgevoerde metrum met hier en daar een metrisch grapje.

Twee liedjes die vanaf kleuterleeftijd door de kinderen zelf gezongen kunnen worden, zijn aan het boek toegevoegd en te beluisteren via deze website.

Download ook onze mooie kleurplaten om heerlijk bij weg te dromen.


Muziek

Het boekje is voorzien van twee liedjes door Venna van den Bosch ingezongen.

Het eerste liedje is bedoeld als luisterliedje, maar kan door het oudere deel van de doelgroep ook gezongen worden. Het afsluitende liedje met een toverspreuk is geschikt voor alle kinderen om zelf te zingen.

Tekst en muziek zijn hier te vinden.

Knutsel-ideeën en lesmateriaal

Ga heerlijk samen met Ollie knutselen, kleur een leuke kleurplaat, of maak een dromenvanger. 

Klik op de linkjes hieronder en download de knutsel-ideeën voor thuis en in de klas. 

 · Kleurplaten

· Knutsel een Ollie

· Prenten met papierpropjes en schelpjes

· Dromenvanger

· Een verdwijn/verschijn-Ollie

· Ollie met strijkkralen